Mjesec hrvatske knjige u DV Četiri rijeke

Mjesec hrvatske knjige traje od 15. listopada do 15. studenog, a ove je godine u DV Četiri rijeke obilježen kroz aktivnosti provedene u vrtiću, ali i posjete djece drugim ustanovama, sve s ciljem promicanja važnosti čitanja djeci predškolske dobi.

Suradnja s bibliobusnom službom Gradske knjižnice I.G. Kovačić njeguje se godinama unazad. Svakih 14 dana naše vrtiće posjećuje bibliobus ili bibliokombi, a djeca tada imaju priliku odabrati i posuditi željene slikovnice. Osim ljubavi prema čitanju, na ovaj način nastojimo kod djece razvijati odgovornost prema posuđenim stvarima.

bibliokombi obrađeno

U Mjesecu hrvatske knjige naši su Slapići i Medvjedići iz vrtića Turanj i Švarča posjetili Gradsku knjižnicu I.G. Kovačić. Osim mnoštva slikovnica koje su im privukle pažnju u čitaonici, djeca su imala priliku posjetiti i knjigovežnicu, prostoriju u kojoj se "popravljaju" knjige.

 gradska knjižnica 1 obrađeno

gradska knjižnica 2 obrađeno

gradska knjižnica 3 obrađeno

Odgojna skupina Zvjezdice iz vrtića Švarča posjetila je knjižničnu stanicu Švarča. Knjižničarka im je tom prilikom pročitala priču "Kako je zeko zavolio knjižnicu".

knjižnica Švarča obrađeno

Povodom 5. rođendana slatkovodnog akvarija Aquatika, teta pričalica Nevena iz "Knjiguljice" je, za odgojne skupine Vjeverice i Bubbles iz vrtića Rakovac, čitala priču "Alba - riba koja živi sto godina". Nakon čitanja priče, uslijedila je likovna radionica izrade 3D ribica.

Aquatika obrađeno

Vrtiće Dubovac i Rakovac posjetili su knjižničari na biciklima, tzv. cikloknjižničari. Skupinama Medvjedići, Mačkice i Bubbles pročitali su priču "Tri praščića i prehlađeni vuk". Osim čitanja priče, cikloknjižničari su iskoristili priliku kako bi s djecom porazgovarali i o važnosti čitanja.

ciklo dubovac 1 obrađeno

ciklo dubovac 2 obrađeno

ciklo rakovac 1 obrađeno

ciklo rakovac 2 obrađeno

Mjesec hrvatske knjige obilježen je, dakako, i aktivnostima u vrtiću. Izdvajamo aktivnost skupine Leptirići iz vrtića Švarča u kojoj su djeca jedna drugoj pričala priču "Djed i repa".

aktivnost čitanja u skupini 1 obrađeno

Bubblesi su obilježili Mjesec hrvatske knjige čitajući priču "Regoč", poznate hrvatske autorice Ivane Brlić-Mažuranić. Aktivnost je trajala nekoliko dana u kontinuitetu, a evo što se djeci najviše svidjelo u priči i čemu ih je priča naučila:

  • "Najviše mi se svidjelo kad je Regoč spašavao čobane od vode Zlovode." - Viktor
  • "Najviše mi se svidjelo kad je Regoč sjedio na nasipu." - Elin
  • "Najviše mi se svidjelo kad je Kosjenka rekla Regoču da iskopa rupu i kroz zemlju dođe do zlatnih polja." - Lana
  • "Meni se svidjelo kad su se čobani igrali sa Kosjenkom." - Laria
  • "Meni se svidjelo kad su se sreli Regoč i Kosjenka." - Brigita
  • "Meni se svidjelo kad ih je zemlja zarobila i Kosjenka je rekla da je Regoč luda glava i da ne može ni o sebi brinuti i da neće moći ni nju spasiti." - Vida
  • "Najbolje mi je bilo kad je Regoč nosio Kosjenku na uhu." - Ivona
  • "Priča nas je naučila da treba pomoći ljudima." - Viktor i Elin

aktivnost čitanja u skupini 2 obrađeno

 

O važnosti čitanja djeci i odabiru kvalitetne slikovnice možete pročitati u brošurama:

Zašto je čitanje djeci važno?

Kako odabrati kvalitetnu slikovnicu za svoje dijete?

 

Image
Radno vrijeme PON-PET: 05:30-18:00 (vrtić Švarča radi do 21:00)
Broj telefona: 047 659 002
Email: dv4rijeke@vrtic-cetiririjeke.hr
Sjedište: Grge Tuškana 9a , Karlovac (Vrtić Rakovac)
Image
Image

© Dječji vrtić Četiri rijeke Karlovac