Dječji tjedan 2023.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava Naša djeca Hrvatske koja se obilježava prvi puni tjedan u listopadu. Ciljevi manifestacije su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Ove godine smo u DV Četiri rijeke u obilježavanje Dječjeg tjedna odlučili uključiti roditelje na način da posjete odgojnu skupinu i prezentiraju svoje zanimanje ili hobi te sudjeluju u provedbi aktivnosti za djecu. Također, neke su odgojne skupine posjetile roditelje na njihovim radnim mjestima. Mnogi su se roditelji, ali i drugi članovi obitelji odazvali pozivu odgojitelja te je 1. tjedan u listopadu zaista bio tjedan koji je obilježen njihovim neposrednim uključivanjem u odgojno-obrazovni rad. Roditelji su na taj način dobili uvid u rad skupine i vrtića, a djeca su bila ponosna što su baš njihovi roditelji bili gosti u skupini.

 

Vrtić Mahićno

Skupina Balončići organizirala je popodnevno glazbeno druženje s roditeljima. Druženje je uključivalo glazbeni kviz za djecu, a potom su očevi dviju djevojčica zasvirali harmoniku i tamburu te atmosferu učinili još veselijom. Na kraju, organizirana je i tombola sa simboličnim poklonima za djecu.

Balončići Dječji tjedan obrađeno

 

Vrtić Turanj

Skupinu Patkice je posjetila majka jednog dječaka koja je prezentirala svoju vještinu pletenja prstima te je zajedno s djecom isplela mekanu vunenu dekicu za lutke. Osim nje, skupinu je posjetio brat jedne djevojčice koji je na harmonici odsvirao omiljene dječje pjesme.

Patkice Dječji tjedan2 obrađeno

Patkice Dječji tjedan1 obrađeno

Žabice su u Dječjem tjednu posjetila čak 3 roditelja. Tako je jedan otac prezentirao djeci zanimanje krim policajca, opremu koju koristi te pojmove vezane uz tu temu. Drugi je otac u vrtić stigao s vozilom hitne pomoći koje su djeca mogla razgledati. Tom su prilikom upoznala zanimanje medicinskog tehničara te su usvojila osnove pružanja prve pomoći ozlijeđenoj osobi. Na kraju, skupinu je posjetio i otac koji radi u Hrvatskoj pošti. U vrtić je također stigao sa službenim vozilom te je predstavio djeci svoje zanimanje poštara.

Žabice Dječji tjedan2 obrađeno

Žabice Dječji tjedan4 obrađeno

Žabice Dječji tjedan3 obrađeno

Žabice Dječji tjedan5 obrađeno

 

Vrtić Dubovac

Skupinu Lavići posjetila je majka knjižničarka koja je djeci ispričala priču "Tri praščića i prehlađeni vuk". Promicanje važnosti čitanja je tema kojom se uvijek nastojimo baviti u okviru našeg odgojno-obrazovnog rada.

Lavići Dječji tjedan obrađeno

U skupini Teddy Bears je boravila majka kineziologinja koja je tom prilikom za djecu osmislila i provela sat tjelesne kulture u vrtićkoj dvorani. Fizička aktivnost djece je vrlo važna za njihov optimalni rast i razvoj te je ovo bila prilika za dodatan poticaj djeci za igru i kretanje.

Teddy Bears Dječji tjedan obrađeno

 

Vrtić Švarča

Skupinu Žabice posjetila je majka frizerka koja se potrudila djeci napraviti različite frizure prema njihovim zamislima. Uslijedila je revija frizura na kojoj su sva djeca osvojila lentu za najcool frizuru.

Žabice Dječji tjedan obrađeno

Skupinu Bubamare posjetili su majka liječnica i otac bubnjar. Tom su prilikom predstavili svoja zanimanja kroz osmišljene aktivnosti s djecom.

Bubamare Dječji tjedan1 obrađeno

Bubamare Dječji tjedan2 obrađeno

Skupina Loptice naučila je više o zdravlju zubića. Naime, skupinu je posjetila majka koja radi kao medicinska sestra u stomatološkoj ordinaciji. Djeci je ispričala priču o Zubić vili, pokazala im pribor koji se koristi za pregled zuba te, uz pomoć modela zubala, prezentirala kako se pravilno peru zubi. Djeci je osobito zanimljivo bilo okušati se u četkanju zubala gigantskom četkicom. U sklopu aktivnosti, djeci su i pregledani zubići te je svako dijete dobilo medalju za hrabrost.

Loptice Dječji tjedan obrađeno

Skupina Cvjetići organizirala je "Likovnu koloniju" s roditeljima. Naime, u dvorištu vrtića je održana zajednička likovna aktivnost djece, odgojitelja i roditelja. Slikalo se i crtalo na temu dječjih prava, a likovni radovi prezentirani su na ulazu u vrtić. Osim toga, djeca su posjetila i vešeraj u kojem radi majka jednog dječaka te igraonicu "Patar Pan", također u suradnji s roditeljem.

Cvjetići Dječji tjedan1 obrađeno

Cvjetići Dječji tjedan2 obrađeno

Leptirići su posjetili prostorije Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići u kojoj radi majka jednog dječaka. Uz to, skupinu je posjetio i otac dječaka koji radi u Hitnoj medicinskoj pomoći te je djeci pokazao vozilo i opremu koju koristi u svom radu. Na kraju, skupinu je posjetila i majka jedne djevojčice koja radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću.

Leptirići Dječji tjedan2 obrađeno

Leptirići Dječji tjedan1 obrađeno

Leptirići Dječji tjedan3 obrađeno

 

Vrtić Rakovac

Skupinu Pandice je posjetilo nekoliko roditelja. Majka jednog dječaka je predstavila svoje zanimanje medicinske sestre, majka drugog dječaka je provela glazbenu aktivnost upoznavanja s različitim instrumentima, dok je majka jedne djevojčice provela kulinarsku radionicu izrade zdravog pudinga. Dvoje roditelja čitalo je djeci slikovnice, a ciklus gostovanja roditelja u skupini je završio predstavljanjem vještine oca jedne djevojčice koji svira gitaru.

Pandice Dječji tjedan1 obrađeno

Pandice Dječji tjedan2 obrađeno

Skupinu Bubice posjetio je otac koji svira u tamburaškom sastavu te je tom prilikom djecu zabavljao sviranjem harmonike.

Bubice Dječji tjedan obrađeno

Skupina Pčelice bila je u posjetu radnom mjestu majke koja je po zanimanju fizioterapeut, a skupinu je posjetio otac koji svira gitaru.

Pčelice Dječji tjedan2 obrađeno

Pčelice Dječji tjedan1 obrađeno

Skupinu Bubbles je posjetila baka jedne djevojčice koja je djeci čitala priču "Juha od bundeve". Također, majka jednog dječaka je došla u posjet kako bi provela glazbenu radionicu, dok je majka jedne djevojčice odradila s djecom sat tjelesne kulture u dvorani.

Bubbles Dječji tjedan2 obrađeno

Bubbles Dječji tjedan1 obrađeno

Skupinu Sportići posjetila je majka koja je po zanimanju frizerka i koja je tom prilikom djeci radila frizure. Osim nje, aktivnost u skupini je provela i majka koja radi kao trgovački putnik za jednu nakladničku kuću. Tom je prilikom s djecom provodila vježbice za razvoj predčitalačkih i predpisalačkih vještina.

Sportići Dječji tjedan2

Sportići Dječji tjedan1

Na kraju ovog dugačkog popisa gostovanja, koristimo priliku da zahvalimo svim uključenim roditeljima na sudjelovanju. Kao odgojno-obrazovna ustanova koja nastoji unaprjeđivati kvalitetu suradnje s roditeljima, praksu uključivanja roditelja u rad vrtića vidimo iznimno korisnom. Prije svega, to je prilika roditeljima da promatraju kako njihovo dijete provodi vrijeme u vrtićkom kolektivu. Također, djeca su iznimno ponosna kada njihovi roditelji posjete odgojnu skupinu, postaju samopouzdanija i sigurnija u sebe. Sve su to poticaji da ovakva praksa zaživi i u budućnosti.

Image
Radno vrijeme PON-PET: 05:30-18:00 (vrtić Švarča radi do 21:00)
Broj telefona: 047 659 002
Email: dv4rijeke@vrtic-cetiririjeke.hr
Sjedište: Grge Tuškana 9a , Karlovac (Vrtić Rakovac)
Image
Image

© Dječji vrtić Četiri rijeke Karlovac