Odvikavanje od pelena

ODVIKAVANJE OD PELENA

Kao i sve što se tiče odgoja djeteta, tako je i odvikavanje od pelena individualan proces, karasterističan za svako dijete posebo, bez univerzalnih „recepata“, no ipak uz određena pravila i savjete koji ga mogu olakšati.

Najbitnije je shvatiti da je za uspješno odvikavanje od pelena potrebna fiziološka i emocionalna spremnost djeteta, određeni supanj psihofizičkog razvoja koji to djetetu omogućuje, te svako roditeljsko forsiranje prije tog vremena može biti jedino kontraproduktivno.  Obično je većina djece „zrela“ za skidanje pelena negdje između 18 i 24 mjeseca starosti, no to se može produljiti i do 3 godine.

Kako prepoznati da je dijete spremno za odvikavanje od pelena?

 • dijete ima redovitu stolicu u predvidljivo vrijeme
 • počinje oponašati odrasle, imitira druge u kupaoni
 • razumije tjelesne signale koji mu govore da mora kakati ili piškiti i to na svoj način pokazuje roditelju, riječima ili gestom
 • ima razdoblja kada je suho ili čisto od 3 do 4 sata
 • ne voli biti u mokroj i prljavoj peleni, negoduje, možda ju i samo pokušava skinuti
 • može neko vrijeme mirno sjediti i zaokupiti se nečim
 • razumije (iako ne mora još govoriti u rečenicama) jednostavne naloge npr. „Dodaj mi medu.“
 • govori „ne“ kad nešto ne želi
 • zna gdje što stoji, zna pospremiti stvari na svoje mjesto
 • nije u fazi negativizma (kad sve odbija)
 • pokazuje želju za neovisnošću

Znakovi koji ukazuju da dijete još nije spremno na skidanje pelene:

 • pruža jak otpor skidanju pelena ili sjedenju na tuti
 • stoji pored tute i piški na pod
 • hoda i sjeda sa stolicom u peleni i pri tom ne pokazuje nelagodu
 • skriva se u kut, pod stol i tamo kaka
 • negoduje i protestira čim mu se ponudi sjedenje na tuti

 

Kada zapazite da je vaše dijete spremno i odlučite krenuti s odvikavanjem od pelena, oboružajte se upornošću i strpljenjem. Proces odvikavanja od pelena traje i nije jednostavan. Nekoj djeci treba i nekoliko godina da posve usvoje tu sposobnost. Isto tako, u tom procesu postoje i prekidi. Dijete koje je preraslo pelene u nekim situacijama može ponovo početi piškiti ili kakati u gaćice. To se može događati za vrijeme bolesti, umora, velikog uzbuđenja, velike zaokupljenosti igrom ili u stresnim situacijama. Nemojte pokazati svoje razočaranje ako se to dogodi, nego pokažite djetetu da vjerujete u njega i da ste mu potpora. Nemojte ga upozoravati na “nezgodu” jer će mu vjerojatno biti neugodno, nego mu dajte priliku da se presvuče u suhu odjeću bez dodatnih objašnjenja. Ako je djetetu teško, razgovarajte o njegovim osjećajima, a ne o činjenici da se „popiškilo“.

Nikada ne tjerajte dijete da sjedi na tuti ili školjki dok ne obavi nuždu! Isto tako nikada nemojte dijete kažnjavati ako mu ne uspije kontrolirati nuždu. Time mu dajete poruku da Vam je to jako važno i da ono to mora učiniti kako bi Vas zadovoljilo. Na taj način odvikavanje od pelena postaje jedan mučan dio svakodnevice i veliki stres u djetetovu životu.

Praktični savjeti

Nerijetko se roditelji upravo zbog jednostavnosti i praktičnosti odluče na skidanje pelena u ljetnom periodu kada dijete na sebi ima malo odjeće te se samo brže i lakše može svući, a i manji je strah da će se dijete prehladiti ako bude u mokrom. Svakako dijete obucite u praktičnu odjeću koja se lako skida i izbjegavajte bodiće koji se kopčaju između nogu.

Osigurajte djetetu tutu (možete ga povesti u kupovinu da je i samo izabere) ili nastavak za wc školjku i pripadajuću klupicu da se dijete može popeti (neka djeca ne žele na tutu, već odmah na wc, naročito ako imitiraju stariju braću/sestre).

U fazi odvikavanja češće priupitajte dijete da li mu se kaka ili piški, naročito prije izlaska iz kuće. Nije preporučljivo planiranje duljeg putovanja i situacije u kojima ste dalje od kuće (pr. dugotrajni shopping), no ako je to nužno, svakako ponesite rezervnu odjeću (gaćice) za slučaj nezgode.

Pelena za vrijeme spavanja

Iako je za skidanje pelene jedan od osnovnih savjeta da se pelena skida uvijek, u svim situacijama, da ne bi povremenim stavljanjem stvarali zbrku kod djeteta, to ne mora vrijediti za period spavanja. Naime, nije rijetko da dijete još neko vrijeme nakon što je skinulo pelenu, ima pelenu tijekom spavanja (dnevnog i noćnog). Pri tome je moguće i postepeno skidanje – prvo za vrijeme dnevnog odmora jer je on puno kraći, a tek kasnije i tijekom noći. „Pravila“ za skidanje pelene tijekom spavanja su praćenje da li je pelena djeteta suha kada se probudi. Ako je pelena suha nekoliko dana za redom, možete ju pokušati skinuti.

I u ovom slučaju, iskustva su različita, kao što su različita i djeca, te neki odjednom skidaju pelenu u svim okolnostima, a neki, primjerice, još mjesecima nakon skidanja imaju pelenu noću, za spavanje.

Najbitnije…

Pratite signale svoga djeteta, izbjegavajte usporedbe s drugima i oboružajte se strpljenjem. Svako dijete će skinuti pelenu kada za to bude spremno.

 

PSIHOLOG:

Ana Budimir, prof.