Novosti

Projekt “Želim disati”

Datum: 27/11/2016 Autor: Dječji vrtić Četiri rijeke Kategorija: Novosti, Uncategorized 0

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA „ŽELIM DISATI“ U ORGANIZACIJI DJEČJEG VRTIĆA ČETIRI RIJEKE, UDRUGE „JEDRA“, ZAGREB UZ POTPORU HRVATSKOG TORAKALNOG DRUŠTVA „TORAKS“ I MINISTARSTVA ZDRAVLJA

 

19.11.2016. u 10.30 – vrtić Švarča

 

 

Mjesec borbe protiv ovisnosti – 15. studeni- 15. prosinac

 

 

Dječji vrtić Četiri rijeke od ove godine uključuje se u Projekt „Želim disati“ koji se provodi u suradnji sa udrugom „ Jedra“, Zagreb uz potporu Hrvatskog torakalnog društva „Toraks“ i Ministarstva zdravlja.

Projekt je vezan uz Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno – obrazovnom sustavu.

Koliko je projekt vrijedan i važan znam iz osobnog iskustva jer sam u njemu aktivno sudjelovala, te smo ga stoga i odlučili uvrstiti u program naše Ustanove.

Izuzetno mi je drago i to da smo predstavljanje projekta uspjeli organizirati baš sada u mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se u RH obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.

Stoga se zahvaljujem timu koji ga provodi te ću ih redom predstaviti:

autorica projekta i predsjednica udruge „Jedra“ mag.sestrinstvaSandra Karabatić,Doc.dr.sc. Sanja Pleština, pulmolog na KBC Zagreb – Jordanovac

fizioterapeut Armin Hršak i prof. Sandra Helbet Kocijan – koordinatorica za odgojitelje koji rade na projektu. – izjava ravnateljice Sande Smajli, prof.

 

Moram naglasiti da ste prvi vrtić van Zagreba koji se uključio u naš projekt iako se iz mnogih gradova hrvatske javljaju vrtići koje se žele uključiti. Mi smo se odlučili za vaš vrtić samo zbog vaše ravnateljice koja je već bila u projekt aktivno uključena,te je Karlovac prvi grad u Republici Hrvatskoj kojim počinjemo širiti naš projekt.

 

Prema podacima iz 2008. godine, u Hrvatskoj puši 28 posto muškaraca i 22 posto žena. Posebno zabrinjava činjenica da svaka 10. djevojčica i svaki 8. dječak redovito puši od svoje trinaeste godine, dok 29 posto tinejdžera aktualno puši.

Ovakva statistika je jedan od razloga zbog kojih Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća i drugih bolesti pluća ‘Jedra’ u suradnji s agencijom ‘Papirnati avion’, uz potporu Hrvatskog torakalnog društva ‘Toraks’ i Ministarstva zdravlja, organiziraju projekt ‘Želim disati’.

 

Cilj projekta je osvijestiti djecu od najranije dobi o važnosti pravilnog disanja u svakodnevnom životu i smanjenju broja novih pušača u populaciji.

 

Kroz igru i rad s odgajateljima djeca će dobiti informacijeo dišnom sustavu, štetnosti udisanja zagađenog zraka, ispušnih plinova i dima cigareta te upoznati tehnike pravilnog disanja i pravilnog pranja ruku. Implementacijom naučenog djeca će unaprijediti i zaštititi svoje zdravlje, što može doprinijeti boljim rezultatima u učenju, sportskim aktivnostima, pjevanju, poručuju iz udruge.

 

Misija projekta uključivanje je svih struktura društva u promociju zdravlja, osvješćivanje važnosti nezapočinjanja i prestanka pušenja te štetnom utjecaju pasivnog pušenja na najmlađe. Dugoročni cilj projekta je smanjenje broja novih pušača u adolescenata te smanjenje incidencije kronične opstruktivne plućne bolesti i drugih bolesti pluća, uključujući zloćudni rak pluća, koji su izravno ili posredno posljedica duhanskog dima. – izjava autorice projekta Sandre Karabatić.

Prezentacije su održali svi članovi tima za provedbu projekta a prisutni odgojitelji su nakon predavanja dobili potvrdnice o sudjelovanju.

Predavanju su uz odgojitelje i zdravstvenu voditeljicu Dječjeg vrtića Četiri rijeke prisustvovali odgajatelji i zdravstveni voditelj Dječjeg vrtića Duga Resa koji će se također uključiti u projekt.

Dogovoreno je da se nakon predavanja odgojitelji koii se odluče educirati za provođenje projekta „Želim disati“ prijave ravnateljici D.V. Četiri rijeke – Sandi Smajli, koju su članovi tima za provedbu projekta izabrali kao koordinatoricu za Karlovačku Županiju.

Komentari su zaključani.